4rt #tallscontraretallades R de responsabilitats.

4rt tallscontraretallades: La idea és exposar de manera clara, senzilla i curta, uns detalls d’aquest procés de retallades. Concentrem-nos en les retallades a la sanitat, i ampliant la mirada a altres retallades, proposem que aquesta vegada ens aturem un moment, i observem raons, respostes i responsabilitats.

4rt #tallscontraretallades R de raons.

RESPONSABILITATS: Quines responsabilitats hi ha en joc? Quines responsabilitats tenim els ciutadans? Estem en una situació de vulneració de drets fonamentals, d’uns quants. Cal demanar responsabilitats en un exercici de responsabilitat, i aquesta feina està en marxa.

Declaración Política de Río sobre los Determinantes Sociales de la Salud El texto de la declaración se finalizó durante la conferencia de Río de Janeiro del 19 al 21 octubre de 2011.

Extracto de la declaración (segundo párrafo):

” … la equidad sanitaria es una responsabilidad compartida que exige que todos los sectores gubernamentales, todos los segmentos de la sociedad y todos los miembros de la comunidad internacional se comprometan con un principio a escala mundial: «todos por la equidad» y «salud para todos».”

Aquí trobem ben expressat el fet que tenim una responsabilitat compartida, un compromís exigible per civilització, perquè volem ser més humans i menys bèsties: El compromís compartit de treballar en el sentit d’aconseguir equitat i salut per a tothom. Justícia i universalitat de l’atenció sanitària, deu ser un element de pes en aquesta feina.

17 de novembre 2011 a Badalona

Observem dues responsabilitats més: la dels ciutadans, i la dels governants i els qui decideixen les retallades. I preguntem-nos com estem actuant i com està actuant el Govern, com a màxim responsable de tot plegat, en quin sentit s’està treballant? Veiem que el govern no assumeix el compromís d’equitat i salut per a tothom, és vist que la política de retallades sanitàries va en altre sentit, ho disfressin com vulguin. Dels ciutadans, de la societat, són centenars les accions, raons plantejades, mobilitzacions, protestes, preguntes, exigències, alternatives planejades, …, en clara expressió del compromís per la equitat i pel dret a la salut. També hi ha part que abaixa el cap amb la cantarella del no hi ha res a fer…., i part a qui ja li va bé.

UnitspelCAP naixia a l'agost passat assenyalant la responsabilitat dels governs comarcals.

Responsabilitat ciutadana. A qui ja li va bé, li podem preguntar si n’és conscient d’implicacions. A qui canta no hi ha res a fer l’hem de convèncer que això és fals. Que precisament perquè en tenim responsabilitat, podem fer, i tant que en podem fer, de coses! A qui està i estem defensant el dret a la salut i una sanitat pública, ens hem de dir tots plegats: endavant, força, i gràcies! Som molts, arreu, i de molts àmbits: professionals, sindicats, associacions, entitats, grups, persones. Hem d’aturar aquestes retallades.

Per altra banda, estem veient cada dia més casos de denúncies relacionades amb les retallades sanitàries. Que les retallades tindrien efectes en l’atenció, era previsible, que provocarien morts, també. Ho varem assenyalar al 1er tallscontraretallades i ens varen dir exagerats, però malgrat les mentides del Govern, geografia i biologia i temps no han canviat. Ahir teníem notícia de nous casos.

30.11.2011: Porten als tribunals tres noves denúncies que atribueixen a les retallades en sanitat

“El Defensor del Pacient ha presentat aquest dimecres en roda de premsa el contingut de tres noves denúncies en curs per sengles casos de mala praxi mèdica ocorreguts a Catalunya en els últims quatre mesos que atribueix a les retallades pressupostàries de la Generalitat, en els que estan implicats diversos hospitals. (…)”

Responsabilitat del Govern. Valorant que aquí hi ha una responsabilitat primera i darrera, que és la del Govern, s’ha Iniciat el camí cap a una Iniciativa Penal Popular

“Comptem amb el suport de lletrats i advocats i personal de la judicatura que ens ajudaran i aportaran  rigor i consistència. Comptem amb la gent de la sanitat que estan en lluita contra les retallades i ens ajudaran a difondre aquesta acció. Comptem amb moltes entitats ciutadanes, associacions de veïns, associacions de pacients, plataformes de lluita ciutadana, indignats i indignades, … que ens ajudaran a fer arribar aquesta demanda a la ciutadania en general.

Perquè es tracta d’una acció de la ciutadania contra els responsables del malbaratament de la sanitat pública. (…)”

Responsabilitats del Govern. Les hem de tenir clares. Ho assenyala molt bé avui l’Alfons Quintà al Diari de Girona. Han fet bon seguiment d’aquest procés de retallades i ens n’han informat de moltes coses que ens convé saber.

D´ UNA SANITAT BONA I ASSUMIBLE A UNA DE PITJOR

ALFONS QUINTÀ En decennis de fer de periodista, havent escrit des de i sobre els cinc continents, així com havent destapat greus escàndols casolans, mai no havia vist res de semblant a l’actual anada a la deriva de la política sanitària de la Generalitat.
Respecte a la continuació d’aquest galdós procés, cal fer confiança a Ruiz-el de l’al·lucinant pòlissa privada, molt ben explicada ahir en el DdG – a Josep Prat i al mateix Mas, que és qui té més autoritat i, per tant, una major responsabilitat, per vergonya seva.  (…)

¿Per què no es compren una brúixola i després assumeixen que, en les democràcies, els grans canvis han de passar pel Parlament i estar basats en la recerca de l’interès general, no pas el de clans territorials (com l’al·lucinant de Josep Prat, centrat a Reus) o el de les patronats que tan bé representa i vol servir Ruiz? Vista la política sanitària de CiU sembla que es vulgui, o en tot cas s’assoleixi, canviar una sanitat bona i de bon cost ( diuen ells) per una altra sanitàriament pitjor i també més cara per als usuaris.”

Anuncis

Quant a assembleabreda

Blog de l'assemblea de Breda
Aquesta entrada ha esta publicada en acció, comunicació, informació. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a 4rt #tallscontraretallades R de responsabilitats.

  1. Retroenllaç: #tallscontraretallades R de respostes. | Talls contra Retallades

  2. Retroenllaç: #Rrrr 3 de desembre de 2011: #Retallades responsabilitats, raons, repostes. | Talls contra Retallades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s