4rt #tallscontraretallades R de raons.

4rt tallscontraretallades: La idea és exposar de manera clara, senzilla i curta, uns detalls d’aquest procés de retallades. Concentrem-nos en les retallades a la sanitat, i ampliant la mirada a altres retallades, proposem que aquesta vegada ens aturem un moment, i observem raons, respostes i responsabilitats.

QUINES RAONS PESEN MÉS?

RAONS: Quines raons ha ofert el Govern? Quines raons hem ofert els contraris a les retallades socials? Quines són acceptables? Quines raons són inacceptables? Quines han tingut èxit fins ara? Per què?

Les raons del Govern han estat simples (també n’hem de dir ximples en la exposició i en l’acceptació), poques, i bàsicament de poder i de necessitat. Segueixen les directrius internacionals neoliberals de retallada de l’estat del benestar i serveis públics. Cal afegir que són presentades amb mareig continu, fosques, disfressades, i amb mentides com a acompanyants. Govern i retalladors no poden ni anar de cara, ni ser clars, ni enraonar. I per això també no escolten. És mostra de la seva feblesa, i alhora d’una societat amb més consciència i força de la que ens pensem. A veure si ens unim i la fem efectiva!

Les raons dels contraris a les retallades en sanitat són moltes i de menes diferents. Les més bàsiques són que s’ha de governar per atendre els interessos i les necessitats de la majoria, la defensa de drets, la defensa de la sanitat pública, i la defensa de la civilització.

També hi ha raons dels efectes coneguts de la manca de sanitat pública de qualitat, o la de no acceptar que el dret quedi cobert i limitat per caritat….. Van lligades i acompanyades d’observacions, avisos, i de la exigència que s’estableixin prioritats clares en les polítiques. En totes les polítiques. Això vol dir que no es poden acceptar retallades en salut o en sanitat i ensenyament, i en canvi no qüestionar el pressupost militar, ni les visites Papals, ni el desplegament de l’escut antimíssils de la OTAN, ni que els privilegiats (entre ells, l’Església) no paguin apenes impostos, ni el frau fiscal de les grans empreses i fortunes, i alhora suprimir impostos als més rics, per exemple. Per no parlar d’altres despeses que xoquen amb la suposada austeritat (que, a més, és un greu perill).

Què en pensem de les raons del Govern i retalladors:

La raó del poder, que de fet és la manca de raó, i donat que s’estan atacant drets bàsics, és inacceptable. Perquè cap representació política no pot estar legitimada a actuar atacant drets, persones, món. Queda desmuntada senzillament apel·lant a la necessitat d’un govern pel bé comú i al mínim compromís polític.

Per altra banda el Govern ha apel·lat a vàries necessitats, valorem també si són o no acceptables. Algunes de les necessitats amb que ha anat jugant: metafísica, economia-crisi-dèficit-rentabilitat-austeritat, salvament, cal retallar despesa…

Les raons de necessitats, donat que hi ha opcions i es tracta de decisions econòmico-polítiques, són inacceptables. Perquè cap govern no pot justificar la seva acció en l’únic i el millor camí……, i perquè si hi ha decisió és perquè hi ha tria. No els hi podem acceptar aquesta mena d’absolut, hi ha opcions. Les raons de necessitats queden desmuntades senzillament amb la observació, experiència, economia, i mínima informació seriosa.

La necessitat metafísica, encara que l’amaneixin amb “l’únic i el millor camí”, no cal que ens la empassem (és simple prepotència). Les raons de necessitats econòmiques estan desmuntades a varies bandes: és fals el dèficit i ineficiències de la sanitat catalana, i sabem que la sanitat privada, a més d’injusta resulta més cara pel comú. I sobre austeritat, també cal parlar-ne.

El Govern dona també com a raó econòmica que cal fer la sanitat rentable… (es referixen a rendible, que la sanitat no cal rentar-la…). Però això queda desmuntat si no li acceptem fer negoci amb la salut ni confondre amb públic-privat. Sobre salvamentes….., és fals que la venda-privatització via ampliar ventalls, participacions i independències de gestió, o altres eufemismes…., hagi de salvar la sanitat. O és que el Departament, quan parla de salvar la sanitat catalana, no parla de la pública? O és que el Govern, quan parla dels catalans, deixa fora a una part de la població?

Preguntem, quines pesen més? Però no té cap sentit donat que no acceptem les raons del Govern. Així, diagnòstic i prescripció: Que el Govern doni alguna raó acceptable per les retallades en sanitat. Si és que en pugui trobar alguna que resisteixi la més mínima anàlisi en el context de tota la política econòmica, amb declaració explícita de prioritats. Que el Govern digui per qui governa, que es vegin clares les contradiccions possibles i prevaricacions d’alts, altíssims, funcionaris del Govern. Li ho hem d’exigir.

Anem per les respostes, i manques de resposta. De moment quedi també anotat el què ens juguem. Si no atenem a raons, ens hem de plantejar si és que realment volem una societat injusta, bèstia, desinformada i mal governada.

Anuncis

Quant a assembleabreda

Blog de l'assemblea de Breda
Aquesta entrada ha esta publicada en acció, comunicació, informació. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a 4rt #tallscontraretallades R de raons.

  1. Retroenllaç: R de responsabilitats. | Talls contra Retallades

  2. Retroenllaç: #tallscontraretallades R de respostes. | Talls contra Retallades

  3. Retroenllaç: #Rrrr 3 de desembre de 2011: #Retallades responsabilitats, raons, repostes. | Talls contra Retallades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s